Het effect van geluk op je gezondheid.

De ‘r’ zit weer in de maand en dat betekent dat de verkoudheids- en griepklachten weer op de loer liggen. Onderzoek wijst uit dat geluk een positief effect heeft op je gezondheid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die gelukkig zijn ook gezonder zijn. Maar hoe wordt je dan gelukkig? Kun je dat trainen? Jazeker!

Er zijn vaardigheden die je kunt trainen om de regie te pakken over je eigen geluk. Zoals het vermogen om beredeneerde keuzes te maken. Keuzes die gericht zijn op hoe jij jezelf wilt ervaren in het leven ongeacht de omstandigheid. Mensen in de meest bizarre omstandigheden hebben bewezen dat zij konden kiezen voor innerlijk geluk en daarmee de regie konden terugpakken op hoe zij in het leven wilden staan. Keuzes kunnen groot en klein zijn en moet je voortdurend maken.

Om een goede keuze te kunnen maken moet je jezelf goed kennen en vooral weten hoe jij jezelf wilt ervaren om daarmee in een innerlijke balans te komen met jezelf. Het vergroten van je zelfinzicht zorgt ervoor dat je beter weet wat bij je past en wat je nodig hebt. Door goed te luisteren naar je eigen gevoel en actie te ondernemen wanneer je gevoelsmatig een uitschieter tegenkomt, kun je je eigen keuzes goed evalueren en gebruiken om volgende keuzes te maken. Hierin kan coaching een uitkomst zijn, iemand die met je meekijkt en je helpt om je gevoelens en verlangens duidelijk te krijgen.

Ook op de werkvloer heeft het werken aan geluk een positieve invloed op de gezondheid van de medewerkers en daarmee op het ziekteverzuim. De strategische agenda wordt vaak gevuld met inhoudelijke onderwerpen en verbetertrajecten. Echter wanneer dit samenhangt met een professionele cultuur gebaseerd op gezamenlijke waarden kan duurzaamheid plaatsvinden. Een bedrijfscultuur waarin het welzijn van de medewerkers de plaats krijgt die het verdient is een investering die zich absoluut terugverdient. Werknemers die de bedrijfscultuur als goed omschrijven hebben minder vaak een burn-out en melden zich minder vaak ziek.

Maar wat kenmerkt een professionele bedrijfscultuur waarin medewerkers werkgeluk ervaren? Gelukkiger zijn op je werk hangt samen met een betere gezondheid en welzijn, cratievere en effectievere probleemoplossing, meer productiviteit en een snellere loopbaanontwikkling. In een bedrijfscultuur waarin medewerkers bedrijfsgeluk ervaren zien we dat medewerkers authentieker, meer betrokken en gedreven zijn en zich meer verbonden voelen met het succes van het bedrijf. Bij tegenslagen zijn medewerkers van organisaties die hoog scoren op werkgeluk beter in staat om het grotere geheel te zien, oplossingsgericht te denken en de werkbelasting te herstellen.

De rol van het management is hierin van wezenlijk belang. Zij moeten de bedrijfscultuur ondersteunen en goede onderlinge relaties hoog in het vaandel hebben. Om de onderlinge communicatie goed in beeld te krijgen is het fijn iemand mee te laten kijken die geen onderdeel is van de bedrijfscultuur. Patronen worden in kaart gebracht en door het planmatig werken aan de verandering wordt het proces voor iedereen inzichtelijk.

De mens heeft van nature de aandrang om zijn vermogens te blijven ontwikkelen. Hieraan tegemoet komen betekent ook dat mensen zichzelf kunnen uitdagen, bijvoorbeeld in het werk, zodat je voldoening en betekenis blijft ervaren. Persoonlijke en bedrijfs coaching geeft inzicht in patronen die belemmeren in de persoonlijke- en bedrijfsontwikkeling. Wanneer je deze belemmerende patronen gaat herkennen en erkennen kun je het vermogen ontwikkelen om deze steeds minder een rol te laten spelen en je regie op je eigen geluksgevoel terug te pakken. Hierdoor kun je zowel persoonlijk als bedrijfsmatig je weer verder ontwikkelen en de uitdagingen die op je pad komen met beide handen aanpakken!

Zet jij de stap naar (werk)geluk?

Stuur een mail naar contact@mi-mannaz.nl

Laatste blog-berichten

Gelukkig ouderschap!

Gelukkig ouderschap! Als ouder is het je grootste wens om je kinderen te begeleiden en ondersteunen bij de drempels en uitdagingen die zij tegenkomen tijdens

LEES VERDER

Goede voornemens?

Maak jij jaarlijks goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wanneer denk je daar over na, voor of tijdens de feestdagen of juist net erna? Wanneer

LEES VERDER
Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email