Langer en gelukkig genieten van je pensioen door pensioen coaching

Denk jij al na over je pensioen? Hoe bereid je je hier op voor en wat betekent dit voor je laatste werkjaren? Pak je nog nieuwe dingen op, ga je nog een opleiding doen, zet je jouw kwaliteiten en ervaring juist in voor de nieuwe generatie? Of ben je aan het afbouwen, onderga je gestaag de nieuwe ontwikkelingen en raak je langzamerhand de verbinding met de werkvloer en je collega’s een beetje kwijt? Voel je je daardoor soms overbodig en krijg je meer en meer voor jezelf bevestigd dat het tijd wordt om te stoppen?

Naast een duidelijk financieel plaatje is de mentale balans minstens zo belangrijk om te kunnen genieten van een gelukkig pensioen. Het opmaken van de mentale balans begint eerder dan je pensioengerechtigde leeftijd. Met pensioen gaan is van grote invloed op zowel je fysieke als geestelijke gezondheid. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek gepubliceerd in het rapport ‘work longer, live healthier’,  geschreven door Gabriel H. Sahlgren. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat pensionering op korte termijn de gezondheid misschien een boost geeft, maar op lange termijn toch vooral leidt tot een minder goede fysieke en geestelijke gezondheid. En dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Vanaf jonge leeftijd worden we voorbereid en getraind voor ons werkende leven. En ook tijdens het werkende leven blijven we ons scholen om onze kwaliteiten en vaardigheden die van belang zijn voor de uitvoering van ons werk te verbeteren en om mee te kunnen gaan in de maatschappelijke ontwikkelingen en innovaties. Echter ons pensioen bereiden we vaak alleen voor met behulp van rekenmodules, premies en financiële adviezen, zodat we weten hoe we er financieel voor staan. We vergeten vaak voor te bereiden hoe we deze gemiddeld 20 jaren in gaan richten en wat van ons gevraagd wordt om ook in deze fase mee te blijven gaan met de ontwikkelingen en niet afgezonderd te raken van de maatschappij die vervolgens aan je voorbij vliegt met zijn snelle ontwikkelingen. 

Is het dan nodig om een opleiding voor je pensioen te gaan volgen? Nee dat niet maar het is wel goed om je persoonlijke ontwikkeling door te zetten en je mentaal in balans te ervaren zodat je vanuit je verlangen je leven anders kunt inrichten. Waarbij je zicht hebt op welke valkuilen en triggers er voor jou op de loer liggen en waarbij je de vele opgedane kennis en ervaringen kunt verdiepen en gebruiken om je wensen en verlangens die je nog hebt succesvol uit te voeren. Bereid je dus bewust voor op deze nieuwe fase.

Om langer en gezonder te kunnen genieten van je pensioen is het goed om richting het pensioen in ontwikkeling te blijven. Maar waarom dan niet alvast een deel van deze tijd besteden aan het ontwikkelen van de kennis en vaardigheden die je kunt gebruiken na je pensioen? Dit kan bij MI-Mannaz door het volgen van een individueel traject, waarbij jouw persoonlijke doelen centraal worden gesteld en je je voorbereidt op een vloeiende overgang naar en zinvolle invulling van je pensioen.

Voor meer informatie of aanmelding neem contact met ons op contact@mi-mannaz.nl.

Laatste blog-berichten

Gelukkig ouderschap!

Gelukkig ouderschap! Als ouder is het je grootste wens om je kinderen te begeleiden en ondersteunen bij de drempels en uitdagingen die zij tegenkomen tijdens

LEES VERDER

Goede voornemens?

Maak jij jaarlijks goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wanneer denk je daar over na, voor of tijdens de feestdagen of juist net erna? Wanneer

LEES VERDER
Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email