Goede voornemens?

Maak jij jaarlijks goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wanneer denk je daar over na, voor of tijdens de feestdagen of juist net erna? Wanneer is nu eigenlijk het beste moment om te starten met je goede voornemens? Is dat meteen na de stressvolle decemberperiode waarin je je dagenlang hebt verschanst aan al het eten dat aan je neus voorbij kwam, je volledig hebt laten gaan in al je verslavingen en je naast de jaarlijkse familiewandeling op nieuwjaarsdag weinig tot geen beweging hebt gehad?

Ieder jaar maken we massaal goede voornemens en elk jaar vallen we na enkele weken massaal terug in ons oude gedrag, volgens onderzoek geeft 8% van de mensen het zelfs al na twee fanatieke weken op. Als het (weer) niet gelukt is om ons aan de goede voornemens te houden zoeken we een verklaring. We wijten het dan vaak aan onze wilskracht, zelfvertrouwen of gebeurtenissen die ons zijn overkomen. Wat de redenen ook is, vrijwel iedereen worstelt op enig moment met de uitdaging vorm te geven aan zijn of haar leven. En waarom is dat nou zo lastig? Volgens Timothy Pychyl, hoogleraar psychologie aan de Carlton University, zijn goede voornemens eigenlijk een vorm van cultureel uitstelgedrag. Door goede voornemens te maken proberen mensen zichzelf te motiveren. Door de uitvoering in de toekomst te plaatsen wordt duidelijk dat ze er niet echt helemaal klaar voor zijn om hun gedrag daadwerkelijk te veranderen. 

Het vermogen om je goede voornemens waar te kunnen maken is een voorbeeld van wat in de wetenschap ook wel zelfregulatie wordt genoemd. Zelfregulatie is het vermogen om sturend te zijn in je gedrag. Om je gedrag duurzaam te kunnen veranderen moet de gedragsverandering ingesleten worden. Dat is een wat langer proces van vallen en opstaan. En dat is waar het vaak mis gaat met goede voornemens. Goede voornemens zijn vaak gericht op gedragsverandering, zo staat afvallen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Meer bewegen en het bijstellen van het inkomsten- en uitgavenpatroon staan ook vaak in de lijst met goede voornemens en vragen eveneens om een gedragsverandering. We willen dat het ons meteen lukt om de goede voornemens perfect uit te voeren en als dat niet lukt gooien we de handdoek in de ring. 

Vanuit de evolutionaire psychologie wordt duidelijk dat goede voornemens niet het type uitdagingen zijn waarvoor ons brein geoptimaliseerd is. Onze voorouders werkten vooral met korte termijndoelen zoals voedsel verzamelen voor de avond. Voor het uitvoeren van dit soort korte termijndoelen is onze wilskracht ruim voldoende. Maar bij het uitvoeren van lange termijndoelen, zoals een gewenste gedragsverandering, blijkt dat wilskracht niet onuitputtelijk is. Max Wildschut noemt dit een evolutionaire mismatch en deze mismatch zorgt ervoor dat het uitvoeren van goede voornemens een schijnbaar onhaalbare kaart lijkt door de overbelasting van de wilskracht. 

Wanneer hebben goede voornemens dan wel een kans van slagen? De realiteit leert ons dat we in ons leven niet altijd de dingen doen die we vanuit ons innerlijk verlangen graag willen doen of echt belangrijk vinden. We laten ons vaak leiden door dat wat anderen van ons verwachten of dingen die we onszelf opleggen. Bijvoorbeeld: we stellen ons als doel om af te vallen omdat we slanker willen zijn, gezonder willen leven en denken dat als dat lukt we automatisch ook gelukkiger zullen zijn. Echter slanker zijn maakt je niet gelijk gelukkig. Maar hoe werkt het dan wel? 

Probeer niet in een keer je hele leven te veranderen. Breng je werkelijke verlangen in kaart, zonder dat je je daarbij door iets of iemand laat leiden. Stel van daaruit doelen die er echt toe doen en daardoor meer kans hebben tot een blijvende gedragsverandering te leiden. Geef je doelen concreet en planmatig vorm. Zorg zo voor een overzichtelijke uitdaging en werk hierin aan het verhogen van je zelfkennis. Momenten van falen kun je juist gebruiken om van te groeien en dan zul je merken dat je automatisch ook werkt aan vaardigheden die helpend zijn in het gelukkiger in het leven staan. Op deze manier kun je duurzaam werken aan je persoonlijke ontwikkeling en kun je je wilskracht trainen. Doordat je je wilskracht dan niet meer overbelast kun je het langer volhouden en je wilskracht steeds opnieuw aanwakkeren. 

MI-Mannaz heeft een stappenplan ontwikkeld met 6 stappen voor je persoonlijke ontwikkeling. Deze stappen helpen je om vanuit je voornemens je werkelijke verlangen te bepalen, van daaruit je focus te bepalen en deze planmatig weg te zetten. Ook helpen de stappen je om voorbereid en realistisch te zijn in waar je tegenaan kunt lopen, hoe je lastige momenten herkent en hier constructief mee om kunt gaan en zo te allen tijde de focus terug kunt pakken.  

MI-Mannaz helpt je in deze stappen te onderzoeken welke langdurige gedragsverandering voor jou helpend is om gelukkiger en met meer balans in het leven te staan. Daarbij onderzoeken we welke triggers, valkuilen en saboteurs je op je weg zult tegenkomen en wat voor jou helpend is om dit niet als een falen te zien. Door steeds weer terug te komen in de juiste focus en de lastige momenten te gebruiken om te groeien kun je blijvende stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling. 

Het stappenplan is gratis. MI-Mannaz helpt je daarnaast graag op weg middels de workshop plannen en persoonlijke focus in januari. Ook kunnen wij je persoonlijk begeleiden en ondersteunen in het bereiken van je doelen en een blijvende gedragsverandering. Meer informatie hierover of inschrijven voor onze workshop plannen en persoonljike focus kun je doen door een mail te sturen naar contact@mi-mannaz.nl 

VRAAG HIER ONS GRATIS STAPPENPLAN AAN: https://mi-mannaz.nl/contact/

Laatste blog-berichten

Gelukkig ouderschap!

Gelukkig ouderschap! Als ouder is het je grootste wens om je kinderen te begeleiden en ondersteunen bij de drempels en uitdagingen die zij tegenkomen tijdens

LEES VERDER

Goede voornemens?

Maak jij jaarlijks goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wanneer denk je daar over na, voor of tijdens de feestdagen of juist net erna? Wanneer

LEES VERDER
Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email